Otly!Give. Omdat geld ook echt impact kan hebben.

Introductie

Otly!Give is een netwerk van goede doelen die allemaal hard aan het werk zijn om onze wereld een beetje beter te maken. Omdat Otly gelooft dat geld ook echt een impact kan hebben op de wereld om ons heen, hebben wij dit platform gelanceerd om kinderen te kunnen leren dat hun geld ook echt impact kan hebben. In deze V&A vind je de meest gestelde vragen en de verschillende manieren hoe je contact met ons op kan nemen als jouw vraag niet in deze lijst staat. Dus, lees deze hele post of maar één vraag, dat is aan jou.

Dutch - English


Waarom hebben jullie Otly!Give gemaakt?

Het idee voor Otly!Give is voorgekomen uit het feit dat wij geloven dat geld meer is dan een middel om speelgoed te kopen. Onze missie is om financiële educatie voor alle kinderen beschikbaar te maken. Het hebben van dit doel, betekent dus ook wat wij kinderen moeten leren dat geld ook goed kan doen en een echte impact kan hebben op de wereld om ons heen. Kijkend naar Nederlandse initiatieven, zoals Serious Request, zagen wij de bereidwilligheid van kinderen om iets goeds te doen met hun eigen geld, en het enthousiasme om evenementen te organiseren voor het goede doel. Het succes van een evenement als Serious Request komt, volgens ons, doordat mensen veel toegankelijke informatie krijgen, dat het duidelijk is wat met jouw geld gedaan kan worden én dat je verder nergens aan vast zit. Dit zijn precies de dingen die wij willen bereiken met Otly!Give. Laten zien waar de verschillende doelen voor staan en wat zijn doen, maar ook de mogelijkheid geven om geld te doneren zonder ergens aan vast te zitten.

Want, als een kind goed wil doen voor de wereld en een goed doel wil steunen, dan moet dat makkelijk simpel en begrijpelijk zijn.

Otly!Give is een samenwerking tussen Otly en Whydonate.

Hoe werkt het in praktijk?

Via de homepage van jouw kind kan je het Otly!Give platform ontdekken. Als ouder kan je dan ook leren over het werk van de verschillende goede doelen, of je kan via de instelling kiezen welke van de doelen jouw kinderen wel of niet kunnen zien binnen hun de Jr. app.

Zorg er wel voor dat je je app hebt geüpdate naar de nieuwste versie zodat je meteen kunt beginnen.

Waarom hebben jullie voor Whydonate gekozen?

Whydonate en Otly zijn twee startups met als gemeenschappelijk doel impact te hebben op de samenleving. Whydonate heeft een groot netwerk met goede doelen op een uitstekend platform, wat ervoor heeft gezorgd dat deze integratie soepel is verlopen. Hiernaast zorgt het Whydonate systeem ervoor dat wij het Otly!Give platform kunnen uitbereiden. Bijvoorbeeld door de mogelijkheid om kinderen hun eigen inzamelingsacties te starten.

Hoe zijn jullie tot deze goede doelen gekomen??

Er zijn meerdere redenen waarom wij zijn gekomen tot de huidige selectie. Allereerst was het een vereiste dat alle goede doelen een ANBI registratie hebben. Dit betekent dat zij geregistreerd en goedgekeurd zijn door de Nederlandse overheid, wat ervoor zorgt dat dit doel is een legitieme en verantwoordelijke organisatie. Het tweede criterium was dat het goede doel een Nederlands kantoor en/of afdeling moest hebben. De goede doelen moesten ook bekend zijn bij het grote publiek en moesten binnen de categorieën van het Otly!Give platform passen. Doelen die zich focussen op kinderen, onderwijs en dierenwelzijn krijgen hierbij een lichte voorkeur omdat zij makkelijk aansluiten bij de belevingswereld van de jongere kinderen. Vanaf de lancering zullen er continu nieuwe doelen aan het netwerk worden toegevoegd om te zorgen dat het platform bij de tijd blijft en relevant voor kinderen.

Hoe komt mijn geld bij het goede doel terecht?

Wanneer je het geld doneert, gaat het eerst naar een specifieke Otly account. Van Otly gaat het dan via Whydonate naar het goede doel wat jij gekozen hebt. 'Waarom deze omweg?’ hoor ik je al vragen. Dit doen wij omdat er geen directe link is tussen de Otly en Whydonate services. Dit betekent dat we al het geld moeten oormerken voor het naar Whydonate gaat. Door dit te doen weet Whydonate automatisch welke donaties naar welk doel moeten en op deze manier kunnen we, doormiddel van meerdere checks, er zeker van zijn dat jouw geld bij het goede doel terecht komt.

Verkopen jullie de data over donaties?

Nee, dat doen we niet en dat gaan we ook nooit doen. Wij verkopen de data van onze gebruikers niet, dus ook niet de donatie data. Jouw data is van jou en wij zijn ons heel erg bewust van de verantwoordelijkheid die onze gebruikers ons toevertrouwen. Wat wij doen met de data, is dat wij bijhouden hoe vaak er is gedoneerd aan elk goede doel, hoeveel dat in totaal en gemiddeld is. Deze data zullen wij gebruiken om onze systemen te verbeteren en in rapporten om de impact van Otly en Otly!Give inzichtelijk te maken.

Kan ik bepalen welke goede doelen mijn kind kan zien in de Jr. app?

Jazeker, dat kan. Als je naar de pagina van jouw kind gaat en je tikt op het Otly!Give icoontje, dan kan je in de rechterbovenhoek kiezen voor instellingen door op het kleine tandwiel icoontje te tikken. Hier kan je per doel aangeven of dit kind deze wel of niet mag zien.

Maar wees gerust, wij zorgen er uiteraard voor dat alle informatie over de goede doelen kindvriendelijk is. Dit betekent dat wij teksten schrijven op een manier die begrijpelijk is voor kinderen en dat wij foto’s en video’s selecteren die een eerlijk beeld geven van het goede doel, maar toch geschikt zijn voor kinderen. Heb je nu ergens iets gezien waarvan je denkt dat het toch niet geschikt is, stuur ons dan vooral een e-mail.

Zijn de donaties belastingaftrekbaar?

Dat hang af van hoeveel je geeft. Voor een eenmalig gift om belastingaftrekbaar te zijn, moet aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Allereerst hebben wij er al voor gezorgd dat alle doelen ANBI geregistreerdzijn, wat betekent dat alle donaties in principe in aanmerking komen voor belastingaftrek. Hiernaast moet het een donatie voor meer dan €60 zijn en moet het ook meer dan 1% van het belastbare inkomen bedragen. Is dit het geval, vraag ons dan om het betalingsbewijs en voeg deze to bij de belastingopgave.

Omdat wij een Nederlands bedrijf zijn, met het grootste aandeel van onze gebruikers in Nederland, gebruiken wij de Nederlandse belastingwet als leidraad voor deze blogpost. Moet je in een ander land aangifte doen, dan is informatie over belasting aftrek over het algemeen te vinden op de site van de locale belasting instelling.[1]

Kan ik een betalingsbewijs krijgen?

Uiteraard kan dit, maar helaas gaat dit nog niet automatisch. Heb je een donatie gemaakt, dan zal je automatisch van ons een bevestiging krijgen dat alles goed is gegaan. Wil je een betalingsbewijs, laat het dan aan ons weten en dan vragen wij deze op bij het door jullie gekozen goede doel. Dit gebeurt op deze manier omdat wij niet de ontvangende partij zijn, en om die reden dus ook geen betalingsbewijs kunnen schrijven, maar het goede doel (de ontvanger) dus wel.

Hoe kom ik in contact met jullie?

Wij hopen dat alle vragen over Otly!Give op deze manier beantwoord zijn. Zo niet, laat het ons dan weten door ons een mailtje te sturen, of een bericht via Facebook of Twitter.


  1. Deze blog is enkel geschreven voor informatieve doeleinden. Deze blog is niet bedoeld voor het geven, en zou niet gebruikt moeten worden voor advies over belastingen, wetten of boekhouding. ↩︎

Jelle

At Otly I work on everything marketing and communications related and some more stuff. Send Otly a message on Twitter or Facebook and you'll probably be talking to me. See you there.

Haarlem/Amsterdam

Subscribe to

Get the latest posts delivered right to your inbox.

or subscribe via RSS with Feedly!